top of page
desert-279862_1920.jpg

Torra fakta om torra slemhinnor

Torra slemhinnor orsakar en sämre livskvalitet hos alla dem som drabbas. Men det finns hjälp att få.

Redan i 35 – 40 års-åldern har var femte kvinna problem med torra och känsliga slemhinnor i exempelvis ögon eller underliv. Man räknar med att närmare två miljoner kvinnor lider av dessa besvär. Även män kan drabbas av torra slemhinnor, till exempel i munnen.

Besvären kan bland annat orsakas av läkemedel, hormonförändringar, stress, klimakterium, livsmiljö, dålig kost eller stigande ålder.

Torra slemhinnor I underlivet är en mycket vanlig åkomma som nästan hälften av kvinnorna upplever i något skede av sitt liv. De torra slemhinnorna är en följd av att kroppen minskar produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen. Besvären beror på att vävnaderna i slidan och urinröret blir tunnare och torrare och de uppkommer ofta i samband med klimakteriet men kvinnor får ofta symptom av torra slemhinnor även efter klimakteriet då andra klimakteriebesvär redan lättat.

Även unga kvinnor kan få problem med torra slemhinnor t. ex. under graviditeten, amningen, då äggstockarna eller livmodern opererats bort eller i samband med användning av p-piller. Även vissa sjukdomar som ledgångsreumatism, Sjögrens syndrom och atopiskt eksem kan förorsaka torra slemhinnor.

Symptom på torra slemhinnor i underlivet är sveda, klåda och irriterade slemhinnor. Det kan också göra ont vid samlag och uppstå slemhinneskador vilket kan minska sexlusten. Torra slemhinnor påverkar även den normala bakteriefloran i slidan vilket kan öka risken för svamp- eller bakterieinfektioner. Bakterieinfektioner är vanligare än svampinfektioner hos kvinnor i klimakteriet och kvinnor som gått igenom klimakteriet.

sea-buckthorn-2820648_1920.jpg

Östrogenbrist påverkar även slemhinnorna i urinvägarna. Det kan leda till att det gör ont när man kissar eller att man måste gå på toaletten oftare. Dessutom kan hormonbristen leda till urininkontinens och öka risken för urinvägsinfektioner.

Det är inte bara underlivets slemhinnor som kan torka ut – även torra ögon och mun är vanliga problem. Symtomen har flera orsaker, bland annat kan muntorrhet bero på att man inte längre använder tuggmusklerna lika mycket som tidigare, att man behandlats med strålning, stress eller inflammation i salivkörtlarna. Torrheten i ögonen beror på att det inte produceras lika mycket tårar som tidigare, eller på att dessa har sämre kvalitet.

Men det finns hjälp att få!

Att hjälpa slemhinnorna att bibehålla sin normala struktur, funktion och fuktighet har stor betydelse för livskvaliteten.

Om man enbart har problem med torra slemhinnor i slidan och urinröret räcker det med behandling i slidan. De läkemedel som man använder innehåller en låg mängd östrogen som inte påverkar resten av kroppen, men stärker slemhinnorna i slidan och urinvägarna. Det innebär att nästan alla kvinnor i klimakteriet eller kvinnor som har gått igenom klimakteriet kan få en sådan behandling, utan risker.

Ett sätt att öka produktionen av saliv i munnen och därigenom undvika muntorrhet är att du börjar att regelbundet dricka mer vatten än tidigare.

Ett tips är att dricka kolsyrat vatten för att få fart på produktionen ännu mer. Ett annat tips är att äta mat med mycket tuggmotstånd, eftersom saliven ökar när vi tuggar, exempelvis råa morötter och sockerfria tuggummin. När det gäller att få bukt med torra ögon så bör du som sitter mycket framför en datorskärm tänka på att blinka ofta.

membra-femin_hoger-RGB-high-res.jpg

Det finns också ögondroppar och salvor som fungerar som tårersättare. Många som har problem med torra slemhinnor, vare sig det är i ögon, mun eller underliv, säger sig också ha blivit hjälpta av att tillföra kroppen havtornsextrakt. Membra Femin Forte är ett kosttillskott som innehåller extrakt från ekologiska havtornsbär rika på omega-7, samt A-vitamin. Vitamin A bidrar till att bibehålla normala slemhinnor i mun, ögon och underliv men även i luftvägar, mage och urinvägar.

bottom of page