top of page
hjartat.jpg

5 Oväntade vanor som kommer skydda dig 

Många forskare är av den åsikten att den största riskfaktorn för hjärtproblem är åldrande. Det är inte ofta man ser hjärtsvikt drabba personer under 40 år. Åldern i sig är dock bara ett statistiskt faktum, en slags gräns där ohälsosamma vanor börjar ge allvarligare konsekvenser.

Teoretiskt sett kan man fördröja utvecklandet av kardiovaskulära sjukdomar genom att minska antalet traumatiserande faktorer under livet. Enligt uppgift från American Heart Association kan riskfaktorer som inte verkar så viktiga i 40-årsåldern yttra sig när du fyllt 60.

Vi behöver förmodligen inte upplysa dig om fördelarna med promenader eller nackdelarna med intag av mjöl eller socker. Men här följer ytterligare fem faktorer som det talas mindre om:

Gör dig av med rädslor.

För de flesta slår hjärtat långsammare med åldern. Men för vissa sker det omvända, det börjar slå snabbare. Israeliska forskare tror att en högre hjärtfrekvens förekommer hos dem som levt med konstant rädsla. Först och främst berör detta de som lever i krigsdrabbade områden. Men även under fredstid kan det finnas orsaker som gör att man grips av panik, såsom skilsmässa, skulder eller att bli uppsagd från jobbet… Oron för det otrevliga som eventuellt väntar är ofta mer skrämmande än situationen i sig. Även kvinnor som lever i våldsamma förhållanden befinner sig i riskzonen. Det är möjligt att ett möte med en psykolog kan skydda ditt hjärta mer än aerobics. 

Sov inte mer än 8 timmar per natt.

Under senare år har det talats så mycket om den negativa påverkan som sömnbrist kan ha, att många dragit slutsatsen att ju mer man sover, desto längre lever man. Detta har dock visat sig vara felaktigt. Det finns mycket forskning som visar att personer som sover 9 timmar eller mer per natt (likt de som sover mindre än 7 timmar per natt) löper 1,5 gånger större risk att drabbas av en hjärtattack under de kommande 6 åren. 7-8 timmars sömn per natt är optimalt, då det inte är hälsosamt med avvikelser i någon riktning.

Gå igenom ditt medicinskåp.

Det är många runt 40 års ålder som upplever stora problem med ökad koagulering. Under åren samlar man på sig faktorer som bidrar till blodförtjockning, vilket kan leda till blodproppar. Dessa proppar kan blockera artärer i hjärnan, hjärtat, levern eller lungorna och orsaka hjärtinfarkt eller stroke, vilket till och med kan leda till dödsfall. Enligt uppgift från American Heart Association orsakas koagulering av en stillasittande livsstil, rökning, övervikt, läkemedel som innehåller östrogen (såsom preventivmedel), och förändringar i metabolismen. Därför kan det vara läge att gå igenom ditt medicinskåp och diskutera alternativa preventivmetoder med din läkare, och välja tillskott som främjar din metabolism såväl som blodförtunnande tabletter (antikoagulantia).

 

Klä dig varmare.

Givetvis är det bättre att utföra fysiska aktiviteter ute i frisk luft än att göra det inomhus. Av denna anledning föredrar många att hellre åka skridskor än att springa på löpbandet under vintertid. Dock varnar American Heart Association även för att hypotermi kan medföra ytterligare risker för det kardiovaskulära systemet. Det är i synnerhet farligt när du kyls ner efter ett löppass. Du kanske inte ens märker när kroppstemperaturen går under 35 grader, vilket innebär att din kropp inte längre kan stötta grundläggande livsfunktioner. Först blir blodkärl, hjärna och hjärta lidande. Det är därför läkare råder att man klär sig i flera lager kläder på vintern. Du bör även alltid använda mössa, vantar och varma strumpor då det huvudsakligen är öron, händer och fötter som värmen försvinner ut från. Under sommaren förekommer risken för hypotermi vid utomhussimning. Detta då man kanske inte känner av kylan när man simmar. Att befinna sig i vatten med lägre temperatur än 20 grader under en längre tid, kan ha samma effekt som en promenad utan vantar och mössa på vintern.

 

Besök tandläkaren regelbundet.

Ja, det är faktiskt kopplat till ett hälsosamt hjärta! Forskning bekräftar att det finns en direkt koppling mellan tandköttssjukdomar och hjärtsjukdomar. Att hålla dina tänder friska och upprätthålla en grundläggande hälsosam munhygien minskar risken för kardiovaskulära sjukdomar i framtiden.

bottom of page