top of page
111111png-1024x682.png

Så förhindrar du smärta i armbågar och fingrar

Oberoende av ålder och sysselsättning så använder man sina händer. När man borstar sina tänder, kör bil, planterar blommor, skickar e-post, så är det armbågarna och fingrarna som gör arbetet. När det händer något med dem, så påverkar det livskvaliteten. Du kan ta hand om dina armbågar och fingrar med hjälp av följande information.

Vad orsakar smärta i händer och armar?

Det finns flera besvär som kan orsaka smärta i armbågar och fingrar: de som är relaterade till leder såsom osteoartrit, reumatoid artrit eller gikt, de som är relaterade till ligament såsom tendinit (seninflammation) och tenosynovit (senskideinflammation), såväl som problem med skadade eller klämda nerver, såsom karpaltunnelsyndrom och kubitaltunnelsyndrom, som orsakar domning av händer och underarmar. Smärta i händer kan även vara ett tecken på problem i andra områden. En klämd nerv i nacken kan till exempel orsaka smärta i olika delar av armen, enligt ortopedkirurgen William Seitz, MD. Det är naturligt att känna viss smärta efter fysisk träning, men det finns ett sätt att fastslå om något är fel:

  • Tryck nätt på en led, vilket orsakar obekvämhet. Känner du smärta?

  • Är den inflammerad (rodnad)?

  • Är den svullen eller stel?

  • Hur skulle du bedöma smärtan på en skala från 1 till 10 (där 1 är minsta obehag och 10 den värsta smärta du någonsin upplevt)?

 

Enligt kirurger behöver du uppsöka läkare om du svarat ja på de första tre frågorna eller om din smärtnivå ligger på den övre delen av skalan, d.v.s. från 6 till 10.

 

Träning för ledrörlighet

Du kan börja träna armbågar och fingrar först när doktorn väl har identifierat problemet och fattat beslut om behandling. Men vissa övningar kan verka förebyggande då de hjälper till att ge lederna rörlighet.

Reglerna för att göra behandlande övningar är som följer. Börja inte träna innan det gått två timmar efter måltid. Lägg 4-10 minuter på uppvärmning. Ta pauser under din träning för att dricka vatten, och kontrollera andningen för att se till att din kropp förses med tillräcklig mängd syre.

Du kan börja med en enkel övning. Stå upp med dina fötter i axelbredd, placera dina händer framför dig. För sedan ut dina händer mot sidorna och öka rörelsen stegvis. Övningen ska inte orsaka smärta.

Föreställ dig sedan att du håller gångstavar i händerna. Rör dina armar, böjda vid armbågen, fram och tillbaka. Ta sedan ett föremål som du kan hålla bekvämt, och försök böja och sträcka ut leden. Vilken rörelse som helst fungerar: det viktigaste är att kontrollera träningsintensiteten. Det valda föremålet får inte vara för tungt då du behöver öka intensiteten stegvis för varsam träning av dina leder.

Böj din arm 90 grader och rör underarmen i cirklar, detta kommer förbättra blodflödet och nervresponsen. Detta kan även uppnås genom en övning där du tar små bollar och rullar dem i din hand. Det kommer hjälpa till att förbättra rörligheten av både armbåge och fingrar. Gör varje övning 10 gånger, men överdriv inte. Om du känner smärta ska du inte göra mer än fem eller åtta repetitioner.

Här är några enkla övningar för handlederna. Spänn handen till en knytnäve och öppna sedan upp handen direkt igen. Spänn handen till en knytnäve och håll positionen i 3-5 sekunder. Nästa steg: spänn handen till en knytnäve, håll positionen i 5 sekunder, öppna sedan upp och stretcha dina fingrar i 5 sekunder. Gör 10-15 repetitioner av varje övning och gör den regelbundet, exempelvis flera gånger i veckan. Regelbunden träning kommer hjälpa dig att må bättre på bara några veckor. Om du fortsätter träna kommer du inte enbart kunna göra manuellt arbete utan smärta, utan även sy, arbeta i trädgården och laga mästerlig mat utan obehag från dina leder!

bottom of page