top of page
_24A1287.jpg

Värdefull läsning om pH-värdet

Handen på hjärtat, hur ofta tänker du på din kropps pH-värde? Just hjärtrelaterade sjukdomar, men även förhöjt blodtryck, benskörhet, migrän och diabetes är exempel på vad felaktig PH-balans kan orsaka.

Om du inte satte i system att skolka från skolan så kommer du säkert ihåg att läraren berättade om att sjöar kan bli försurade och behöver kalkas för att må bra igen. Om läraren tillhörde den ambitiösa sorten så fick du och dina klasskamrater kanske till och med besöka ett vattendrag och mäta pH-värdet med ett lackmuspapper.

Nu sätter vi dig i skolbänken igen för att berätta att vår moderna livsstil gör oss försurade. Den så viktiga syra-basbalansen är i olag.

Syra-basbalansen handlar om syret och att det är bristen på det som främst orsakar obalanser och i förlängningen sjukdomar. Genom att själv mäta (hej igen lackmuspapper!) ditt eget pH-värde så kan du enligt syrabalans-metoden återställa din obalans, och därmed må bättre.

– Miljön som vi lever i påverkar oss mer än vi tror. Luften är sur och innehåller dessutom kemikalier. Vi äter näringsfattig mat och får i oss ett överskott av syror som kroppen inte kan bli av med. Resultatet blir en försurad kropp, säger Sara Gårdbäck, VD för företaget pH-balans. Om pH-värdet i kroppen överlag är för surt kan det leda till  bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar, allergier, matsmältningsproblem, migrän och trötthet. Och även benskörhet. Vid benskörhet är det kroppen som stjäl mineraler - ur det egna skelettet som är rikt på kalcium. Sara Gårdbäck berättar vidare att syra-basbalansmetoden går ut på att man lägger om sin kost till mer grön mat för att på så vis göra kroppen mer basbildande. Men hur duktig man är på detta så räcker det inte hela vägen in i mål. 

_24A1096.jpg

– Det är svårt att äta sig basisk bara genom kostomläggning. Det enklaste är att äta kalk eller björkaska som är basiskt från början och som kroppen har väldigt lätt att ta till sig. Dessa innehåller stora mängder syre som är grunden till att få upp pH-värdet i kroppen.  Syret drar till sig väte och bildar vatten som är pH- neutralt och lätt lämnar kroppen - en ”basgörning” har skett.

– Vårt kalkpulver har blivit väldigt uppskattat. Ofta hör jag av kunder som berättar hur mycket bättre de mår efter att ha börjat att äta vårt kalkpulver. Hon vill även slå ett slag för företagets näringstillskott.

– Att kroppen får ordentligt med näring är jätteviktigt. Tyvärr är många av de livsmedel som vi äter idag inte särskilt rika på just näring. Processade produkter och upphettad mat förlorar en stor del av den grundnäring som fanns i den oförädlade råvaran. Vi på pH-balans erbjuder näringsmättade produkter. Våra pulver av nypon, nässla och blåbär, samt mixen av de tre - multipulvret, har alla plockats i vilt tillstånd, för att sedan torkas i låga temperaturer för att behålla så pass mycket näring som det någonsin är möjligt. Att de är vildväxande, som de var menade att vara, och inte odlade, är även det en stor fördel.

Egentligen, menar Sara Gårdbäck, så kan man själv gå ut och plocka ihop det som behövs för att kurera sig själv. I princip allt finns där ute i naturen, men vi ser det inte.

Enligt Sara Gårdbäck så beror detta på att människan av idag försöker att stå över naturen.

IMG_6130-Edit_2048px.jpg

– Vi förstör naturen och försöker att separera oss från den. Istället för att förstå att kroppen är en del av naturen och att vi ute i naturen kan hitta så otroligt mycket som kan hjälpa oss att bli friska. Så har det tidigare varit i alla tider. Men nu lever vi i en tid då man förlitar sig på läkare som skriver ut piller som består av artificiella ingredienser. Vi tillför våra kroppar kemiska substanser istället för att gå till botten med orsaken till våra besvär. Jag möter nästan dagligen människor som inte får den hjälp som de behöver inom den konventionella sjukvården.

Företaget pH-balans är, som så många betydande innovationer, sprunget ur frustration. Grundaren Kurt Sandvik led redan innan fyllda 50 år av flera vanliga åkommor, såsom migrän, allergier och ryggskott. Men det som han mest led av var hans psoriasis och psoriasis artrit som med åren bara blev värre och värre - trots att han var en frekvent besökare inom sjukvården. 1987 upptäckte Kurt att han förmodligen var försurad och började då att med olika sorters kalk försöka basgöra sig för att se vad som skulle hända om han ändrade på pH-värdet i kroppen. Inom ett par månader blev han av med psoriasisen på huden och inom två år var också artriten borta. Det intresse för det viktiga pH-värdet och naturens läkedom, som väckts både hos Kurt själv och hos släkt och vänner, ledde så småningom till att han 1989 startade pH-balans.

Sara har varit med i företaget ända sedan 2001 och när Kurt gick i pension 2009 köpte hon verksamheten.

 

–Jag är egentligen utbildad antropolog, men ju mer kunskap som jag fick inom det här området, ju mer kände ju att detta var vad jag ville ägna mig åt. Sara Gårdbäck säger sig att hon drivs av något som nästan kan liknas vid ett kall.

–Jag brinner för att hjälpa människor att må bättre. Inget gör mig gladare än när folk hör av sig och berättar att de har blivit friska eller åtminstone mår mycket bättre. Jag tar inget betalt för mina konsultationer, som ofta kan pågå under lång tid. Min belöning är att veta att jag har kunnat göra skillnad.

bottom of page