top of page
13-1.jpg

Kolesterol: fördelar och bieffekter

Vi utmanar alla myter om den farligaste livsmedelsassocierade föreningen – vi kommer berätta hur kolesterol främjar kroppen.

Vad är kolesterol?

Kolesterol kallas ofta för fett, vilket inte är helt sant eftersom kolesterol bara delvis består av fett. Det är fettlösliga (dvs. fetthaltiga) alkoholer, som är grundläggande för cellernas struktur i människokroppen. Det är i själva verket kolesterol som skyddar cellerna från påverkan från yttre miljömässiga faktorer och reglerar transporten av näringsämnen till dem. Det deltar exempelvis i “konstruktionen” av myelinskidan, som ansvarar för neuronernas elektriska isolering i hjärnan och för impulsöverföringens hastighet. Utan kolesterol skulle inte kroppen kunna producera D-vitamin och syntetisera viktiga hormoner såsom testosteron, progesteron och östrogen. Detta är en daglig nödvändighet och 80-90 % av kolesterolet produceras således i levern, och inte från yttre källor. De goda nyheterna är att du inte bör utesluta livsmedel med högt kolesterol (såsom ägg) från din kost. Även om din frukost består av några äggulor dagligen, är det osannolikt att din kolesterolnivå skulle ändras påtagligt.

Dåligt och bra kolesterol: hur skiljer man dem åt?

För att ta sig till de önskade cellerna integrerar kolesterolmolekyler med bärarproteiner, som bildar ett lipoproteinkomplex. I det inledande skedet innehåller detta komplex mer fett än protein, vilket är anledningen till att det kallas LDL (low-density lipoprotein). LDL-kapseln går in i cirkulationssystemet och färdas genom blodkärlen, och förser organ samt vävnader med kolesterol. Vid återkomsten ökar densiteten i föreningens proteiner ännu mer, och HDL (high-density lipoprotein) skickas tillbaka och tar med sig resterna av kolesterolet tillbaka till levern, som avlägsnar det från kroppen med hjälp av gallsyror.

Båda kretsar är till nytta – om en saknas rubbas hela transportsystemet. LDL bär dock skulden till att kolesterolplack bildas. Det går till så här: när mikrosprickor uppstår i blodkärlen försöker blodplättar fylla dem, och LDL-kapseln försöker hjälpa dem. Kolesterolets huvuduppgift är att bygga cellmembran och således börjar kolesterolet fylla sprickorna och lappa ihop blodkärlet. Fettproteinkomplexet täcker det skadade blodkärlet från insidan och löser problemet, men kolesterol och blodplättar reducerar samtidigt utrymmet för normalt blodflöde. Det leder till att organet i behov inte förses med tillräcklig näring. 

Stroke, hjärtinfarkt, blodpropp och ateroskleros är sjukdomar som orsakas av att blodkärlen blockeras, och orsaken ligger just i vad som orsakat deras skada. Kolesterolet skulle trots allt inte haft något att lappa ihop om blodkärlen inte varit ömtåliga utan snarare varit elastiska och hälsosamma. 

 

Kolesterol och kost

Att utesluta specifika livsmedel eller livsmedelsgrupper för att sänka ditt “dåliga kolesterol” fyller inget syfte. Kolesterol utgörs inte enbart av fett, och leverceller hämtar det inte uteslutande från animaliska fetter då även proteiner och kolhydrater kan vara “leverantörer”. Så oavsett vad du slutar äta (smör, kött, choklad) så kommer levern fortfarande producera kolesterol. Du bör inte heller utesluta vegetabiliska fetter från kosten: märkningen “Kolesterolfritt” på en flaska med vegetabilisk olja är inget mer än ett marknadsföringsknep. Växter innehåller inte kolesterol då det är en annan lipidalkohol som är inblandad där, nämligen fytosteroler.

Det är inte nödvändigt att sänka kolesterolnivån, då det kan leda till en störning av hormonsyntesen, D-vitamin, näringsberövning från blodcellerna (för om du stoppar det “dåliga” kolesterolet kommer du även blockera det “goda” kolesterolet, vilket är livsviktigt). Det är dock viktigt att ta hand om blodkärlen: ät en balanserad kost, lägg till fysisk aktivitet och sluta med rökning. Besök även din läkare regelbundet. 

bottom of page