top of page
Katt med blå ögon

Rätt agerande vid vanligt synfel

I dag har nästan en halv miljon svenskar åldersförändringar på gula fläcken, vilket kan leda till nästintill blindhet. Men studier visar att du genom att äta rätt kan hejda förloppet.

Med åldern försämras synen och ögonen känns allt mer ansträngda. Att tappa synen är mångas stora skräck och åldersförändringar på gula fläcken i ögat kan göra att du i praktiken nästan blir blind. Gula fläcken är en liten del i näthinnan som har en mycket stor betydelse för vår synförmåga. Det är gula fläcken som gör att vi både kan se skarpt och även urskilja detaljer. Vi är helt beroende av gula fläckens funktion för att exempelvis kunna läsa dagstidningen, se på TV och fylla i blanketter.

Om du är orolig för att du själv har börjat att få åldersförändringar på gula fläcken, eller AMD (Age-Related Macular Degeneration) som den medicinska termen lyder, så kan du göra detta enkla test: håll för ena ögat när du läser eller tittar på teve. Om du upplever det som att att bokstäverna är förvrängda, eller att du ser suddigt, ska du skyndsamt kontakta ögonläkare. Det finns två sorters åldersförändringar i gula fläcken, torra och våta. Torra förändringar är vanligast och beror på att celler i gula fläcken slutar att fungera. Våta förändringar beror på att det utvecklas nya blodkärl bakom näthinnan som läcker in blod och vätska under gula fläcken.

Den vanligaste varianten av AMD, den torra typen, finns det idag ingen behandling mot. Rätt kost som innehåller karotenoiden lutein kan däremot minska på synnedsättning åsamkad av våt AMD.

Karotenoider är en sorts antioxidanter som skyddar våra kroppar mot fria radikaler. Fria radikaler gör att vi åldras och lättare drabbas av sjukdomar. Förutom vitamin C och E samt mineralerna selen och zink är karotenoider och flavonoider dom mest kända antioxidanterna. Karotenoiderna kan i sin tur delas upp i grupperna: betakaroten, lykopen, lutein och zeaxantin. Det som kännetecknar karotenoider är att de verkar målinriktat i våra kroppar. Lutein är till exempel inriktad på ögats gula fläck.

Blue Eye miljöbild med blåbär.jpg

Grönsaker som innehåller extra mycket lutein är bland annat grönkål, spenat (som helst ska vara kokt och avrunnen), krasse och persilja.

Stor uppmärksamhet under senare tid har forskningsresultat som visat på blåbärets hälsobringande effekt på ögats celler fått.

Blue Eye Original är ett kosttillskott som innehåller en kombination av lutein och högkoncentrerat extrakt av svenska blåbär. Blue Eye Original, med sin effektiva kombination av lutein och blåbärsextrakt, bidrar till ögats normala funktion och synförmåga.

bottom of page